^Back To Top

Calendar

« Septembrie 2016 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Newsletter

Linkuri utile si Parteneri

comisia-europeana-logo

Camera de comert

prefectura-ph

stema

Consiliul judetean

UPG

AJOFM

EUROPE DIRECT PLOIESTI - STIRI - EVENIMENTE

Miercuri, 14 septembrie 2016, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut discursul său privind starea Uniunii în fața Parlamentului European.

Centrul Europe Direct Ploiesti a organizat vizualizarea publica a discursului, la sediul sau din strada Cuza Voda, nr 8, Ploiesti, incepând cu ora 10:00 (ora României).

Președintele Juncker a faut un bilanț al realizărilor din cursul ultimului an și a prezentat prioritățile pentru anul următor.

Președintele a schițat, de asemenea, modul în care Comisia va aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă UE.

Discursul a fost urmat de o dezbatere cu deputații europeni și de observațiile finale ale președintelui Juncker.

IMG 4360

IMG 4361IMG 4362IMG 4363IMG 4366IMG 4355

Publicat în Evenimente


1Miercuri 14 septembrie 2016, Centrul Europe Direct Ploiesti a organizat la sediul sau o vizionare publica a discursului președintelui Juncker privind starea Uniunii în 2016, sustinut în fața Parlamentului European, la Strasbourg.

Comisia a prezentat modul în care Uniunea Europeană poate întări securitatea în Europa prin îmbunătățirea schimbului de informații în cadrul luptei împotriva terorismului și prin consolidarea frontierelor externe.

2

Printre măsurile propuse se numără punerea în aplicare operațională accelerată a Sistemului european de poliție de frontieră și gardă de coastă, adoptarea și punerea în aplicare în scurt timp a unui Sistem al UE de intrare/ieșire și viitoarele propuneri de creare a unui Sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile.

 

3

În plus, ca parte a eforturilor Comisiei de a deschide calea către o uniune a securității efectivă și autentică, comunicarea propune, de asemenea, luarea unor măsuri suplimentare menite să îmbunătățească securitatea documentelor de călătorie, să prevină fraudarea documentelor și să consolideze Centrul european de combatere a terorismului din cadrul Europol.

Comunicarea adoptată prezintă o serie de măsuri practice și operaționale menite să accelereze punerea în aplicare a Agendei europene privind migrația și a Agendei europene privind securitatea și să deschidă calea către o uniune a securității efectivă și autentică.

  • Sistemul european de poliție de frontieră și gardă de coastă: bazată pe Frontex și având posibilitatea, nou-creată, de a recurge la o rezervă de personal și de echipamente, noua agenție va asigura o gestionare în comun mai solidă a frontierelor externe ale UE. Agenția va sprijini statele membre prin identificarea deficiențelor și, atunci când este necesar, intervenții de remediere a acestora înainte ca ele să devină probleme grave. Comisia, Frontex și statele membre au întreprins deja lucrări pregătitoare, iar acestea vor fi accelerate și mai mult pentru a se asigura faptul că noua agenție va începe să funcționeze de urgență. Măsurile care trebuie luate de Comisie includ negocierea de acorduri cu țările terțe și adoptarea propunerilor bugetare necesare pentru a permite agenției să recruteze rapid personal suplimentar. Comisia invită statele membre să se asigure că contribuțiile naționale la rezerva de polițiști de frontieră și de echipamente sunt gata pentru a fi utilizate imediat și să remedieze lacunele actuale ca răspuns la cererile de experți pentru operațiunile Frontex din Grecia, Italia și Bulgaria.
  • Sistemul UE de intrare/ieșire (EES): Propus de Comisie la 6 aprilie 2016, împreună cu o modificare necesară a Codului frontierelor Schengen, Sistemul UE de intrare/ieșire (EES) va îmbunătăți gestionarea frontierelor externe și va reduce migrația neregulamentară în UE (prin abordarea cazurilor de depășire a perioadei permise de ședere), contribuind totodată la combaterea terorismului și a infracțiunilor grave și asigurând un nivel înalt de securitate internă. Sistemul va colecta date, inclusiv privind identitatea, documentele de călătorie și elementele biometrice, și va înregistra fișele de intrare și ieșire la punctul de trecere a frontierei. Sistemul se va aplica tuturor resortisanților țărilor terțe care sunt admiși pentru o ședere de scurtă durată în spațiul Schengen (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile). În prezent se desfășoară negocieri cu colegiuitorii cu privire la cele două propuneri, iar Comisia solicită adoptarea finală a propunerilor până la sfârșitul anului 2016, pentru ca sistemul să devină operațional la începutul anului 2020, după trei ani de dezvoltare
  • În aprilie, Comisia a lansat ideea creării unui Sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS), având obiective similare cu cele ale binecunoscutului sistem „ESTA” al SUA. Crearea unui astfel de sistem prevede un nivel suplimentar de control asupra călătorilor exonerați de obligația de a deține viză. ETIAS ar urma să stabilească eligibilitatea tuturor resortisanților țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză pentru a călători în spațiul Schengen și dacă respectiva călătorie prezintă un risc în materie de securitate sau de migrație. Informațiile privind călătorii ar urma să fie colectate înaintea călătoriei. Comisia a lansat un studiu de fezabilitate privind ETIAS, ale cărui rezultate urmează să fie publicate în octombrie 2016. Pe baza acestora, precum și a consultărilor, Comisia intenționează să prezinte o propunere legislativă până în noiembrie 2016 privind instituirea ETIAS
  • Consolidarea Europol: Ca instrument principal al UE de intensificare a cooperării dintre autoritățile naționale responsabile cu securitatea, Europol a luat măsuri importante prin recenta înființare a Centrului european de combatere a terorismului (CECT), a Centrului european privind introducerea ilegală de migranți și a Centrului european de combatere a criminalității informatice. Comisia va colabora cu Europol pentru a consolida în continuare capacitățile agenției de combatere a terorismului, dar și activitatea acesteia împotriva introducerii ilegale de migranți și a criminalității informatice, de exemplu prin furnizarea resurselor suplimentare necesare pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor cu privire la aceasta. Este, de asemenea, important să se îmbunătățească accesul Europol la principalele baze de date. În același spirit, Comisia încurajează statele membre să faciliteze înființarea unui centru de schimb de informații, pentru a crea o platformă în cadrul căreia autoritățile care obțin informații legate de terorism sau de alte amenințări transfrontaliere grave în materie de securitate să le împartă cu autoritățile de aplicare a legii.
  • Securitatea documentelor de călătorie este esențială pentru stabilirea identității persoanelor. O mai bună gestionare a liberei circulații, a migrației și a mobilității se bazează pe sisteme solide de prevenire a abuzurilor și a amenințărilor la adresa securității interne cauzate de ușurința cu care se pot falsifica unele documente. Comisia are în vedere noi modalități de a spori securitatea documentelor electronice și de a consolida gestionarea documentelor de identitate. Până în decembrie 2016, Comisia va adopta un plan de acțiune privind securitatea documentelor pentru a securiza mai bine permisele de ședere, documentele de identitate și documentele de călătorie provizorii (DCP).
Publicat în Noutati
Copyright © 2013. Europe Direct Ploiesti  Rights Reserved.