^Back To Top

Calendar

« Iunie 2018 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Newsletter

Linkuri utile si Parteneri

comisia-europeana-logo

Camera de comert

prefectura-ph

stema

Consiliul judetean

UPG

AJOFM

Miercuri, 02 Noiembrie 2016 06:31

Responsabiliatatea socială a întreprinderilor premiata la Ploiești

Responsabilitatea socială și etica sunt două concepte apropiate și intrepătrunse.

Responsabilitatea socială a firmelor reprezintă preocuparea managerilor de a întreprinde acțiuni care protejează și imbunătătesc atât bunăstarea societătii, cât și interesele organizației. 

 

Această preocupare este demonstrată de către managerii care consideră atât interesul pe termen lung al firmei lor cât și relațiile firmei cu mediul (societatea) în care operează. 

 

Cu alte cuvinte, pe langă responsabilitatea managerilor de a conduce firmă în așa fel încât să creeze profit, ei au o responsabilitate socială față de mediul în care operează, fată de angajații lor, față de consumatori, etc., adică fată de tot ceea ce se constituie că stakeholderi (mediu, clienți și consumatori, acționari, angajați, creditori, organizații guvernamentale și neguvernamentale, furnizori, publicul larg) ai firmei. 

 

Astăzi o firmă nu mai este suficient să-și indeplinească obiectivele legate de profit, ea trebuie să dezvolte programe de protecția mediului, să ofere șanse egale de angajare, să creeze locuri de muncă sigure, să producă produse sigure  să contribuie la dezvoltarea durabilă a țării.

 

Totuși, tratarea acestei responsabilităti la nivelul unitătilor economice nu este incă la nivelul celorlalte țări din Uniunea Europeană. Această poate fi explicat printr-un nivel mai  scăzut al profitabilitătii firmelor, precum și prin necunoașterea rolului responsabilitătii sociale în cadrul activitătii firmelor.

 

Comportamentele sociale responsabile ale firmelor sunt anticipative, preventive și nu doar reactive sau restaurative.

Performanța economică este fundamentul pentru celelalte trei componente: etică, filantropică si legală, care formează piramida responsabilitătii sociale a firmei. În același timp cu obținerea profitului (exercitarea responsabilitătii economice), firma trebuie să-și desfăsoare afacerile în limitele legale (exercitarea responsabilitătii legale), să facă ceea ce este drept, just și echitabil (exercitarea responsabilitătii etice) și să fie un bun partener cetătenesc (exercitarea responsabilitătii filantropice). 

 

Totodată, răspunderea socială asigură indirect un profit motivațional; chiar dacă nu se castigă bani, generozitatea poate creă firmei o imagine deosebit de favorabilă care să o sustină în demersurile sale pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

 

Un important exercițiu de imagine pentru firmele prahovene o reprezintă premierea lor în cadrul Galei Responsabilității Sociale a Întreprinderii  realizată de către Centrul Europe Direct Ploiești în cadrul celui mai important eveniment de premiere a performanței mediului de afaceri - Topul Județean al firmelor  organizat de Cameră de Comerț și Industrie Prahova.

Ne-am bucurat să putem premia și anul acesta firme care au demonstrat pe lângă eficientă, profitabilitatea și dezvoltarea economică care le-au adus în Top și o preocupare permanență  pentru oameni, mediu și societate. 

 

Pentru ediția 2016 a Galei Respnsabilitătii Sociale a Întreprinderilor au fost evaluate și premiate 40 de companii din cele două clase de mărime: mici-mijlocii și mari-foarte mari. 

 

Au primit trofee:

-          15 companii din categoria “mari si foarte mari”: AGRISOL INTERNATIONAL, ALEXANDRION GRUP ROMANIA, ARTSANI COM, BERGENBIER S.A., CONFIND, CONPET  S.A., FILIALA DE DISTRIBUTIE A ENERGIEI ELECTRICE "ELECTRICA DISTRIBUTIE MUNTENIA NORD" S.A., LEMET , NEPTUN S.A, OLTINA  IMPEX PRODCOM, PAJO HOLDING, TIMKEN ROMANIA S.A., TYMBARK MASPEX ROMANIA, VEOLIA ENERGIE PRAHOVA, YAZAKI.

-          16 companii din categoria “mici si mijlocii”: APA NOVA PLOIESTI, BAUELEMENTE, BAUPARTNER, CONSTRUCT, BES ROMANIA, BIOSOL PSI, CORAL IMPEX, ESPERANDZA COM IMPEX, IPM PARTNERS ROMANIA S.A, KRAFTANLAGEN ROMANIA, LIDO GARBEA, MONTAJ CARPATI S.A., OZTASAR, PRAM MAYA, SITAN GRUP, STEEL TRUST CONSTRUCTII CIVILE SI INDUSTRIALE, X-OIL GRUP.

9 companii au primit diplome de merit: BALKANICA DISTRAL, BAUPARTNER CONSTRUCT, DEKOMTE DE TEMPLE ENGINEERING, FLORICON SALUB, INDUSTRIE MICA PRAHOVA SA, LIPLAS PROD, PETROSTAR SA, PROTELCO SA, STATII DE SPALARE VAGOANE SI CISTERNA CFR SSVAC.

Îi felicităm, încă o data, pe câstigatorii de anul acesta și  dorim să ne reantalnim și anul viitor la Gală, în condițiile în care, sperăm să avem tot mai multe firme care vor concura pentru trofeele de responsabilitate socială.

Copyright © 2013. Europe Direct Ploiesti  Rights Reserved.