^Back To Top

Calendar

« Iunie 2018 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Newsletter

Linkuri utile si Parteneri

comisia-europeana-logo

Camera de comert

prefectura-ph

stema

Consiliul judetean

UPG

AJOFM

Marți, 16 Februarie 2016 00:00

O Europa unica - Un numar unic 112

Luni, 15 februarie 2016, Centrul Europe Direct Ploiesti a organizat un eveniment de informare denumit generic „O Europa Unica- un numar unic 112” care s-a desfasurat la scoala “Sfânta Vineri” din orasul Ploiesti si la  care au participat  doua clase de elevi, cu varste intre 13 si 15 ani.

Evenimentul a fost posibil cu sprijinul D-nei Apetrei Ana–Maria - Director Adjunct al scolii “Sfânta Vineri” Ploiesti, institutie de invatamant cu o tradiţie îndelungată, marcată de evenimente  şi rezultate deosebite.

Echipa Centrului a fost intampinata de dl. Dinu Ion - Director General al Scolii “Sfânta Vineri” Ploiesti, care a luat parte la deschiderea evenimentului unde au participat peste 40 de persoane.

Copiii celor doua clase de-a VII-a impreuna cu dascalii diriginti  - dna. profesor de chimie Enache Maria si dna. profesor de biologie Stanescu Alina au primit cu interes informatiile oferite de Centrul Europe Direct Ploiesti prin  Dna. Luana Teodrescu Coordonator Centru, dna Manuela Diaconu si dl. Octavian Zainescu- info ofiteri.

La inceput Dna Luana Teodorescu, Coordonator Centru a prezentat publicului scopul Centrului Europe Direct  Ploiesti si principalele sale activitati. Copiii au aflat de Reteaua Europe Direct din Romania si de posibilitatea de a deveni voluntari ai Centrului.

In continuare, d-na Manuela Diaconu-Info Ofiter  a pregatit si sustinut prezentarea „O Europa Unica-Un numar unic 112” - numar de urgenta, valabil in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Peste 500 de milioane de  cetateni europeni pot solicita serviciile de urgenta prin intermediul numarului 112. Numarul de urgenta reprezinta un simbol comun pentru urgenta in intreaga Europa. Pentru mediatizarea numarului unic de urgenta 112, ziua de 11 februarie a fost declarata, printr-o initiativa a Parlamentului European, ziua europeana a numarului de urgenta. Numarul de urgenta european 112 functioneaza in toata Europa chiar si in afara U.E in tari precum Elvetia, Monaco, Andora, Norvegia, Turcia, Vatican, nu are prefix, este gratuit, are prioritate in retele de telefonie fixa si mobile, face legatura cu centrul operational de urgenta al departamentelor de salvare, pompieri si politie, functioneaza in toate retelele mobile, chiar daca reteaua nu are acoperire, functioneaza la majoritatea telefoanelor mobile chiar si atunci cand au tastaura blocata.

Copiii au inteles si retinut ca 112 este singurul numar de telefon la care pot suna gratuit pentru a primi ajutor imediat in cazul unei urgente. Operatorul 112 le va raspunde si le va pune cateva intrebari pentru a putea trimite rapid ajutor specializat.

De asemenea au fost informati ca apelarea abuziva si alertarea falsa  se pedepseste conform legii.

La final, dna Manuela Diaconu a prezentat copiilor o serie de situatii concrete, iar ei trebuiau sa decida daca exemplul prezentat poate fi considerat urgenta si este nevoie sa apeleze numarul  european 112 sau este doar un incident minor care nu necesita acest apel.

Spre deliciul copiilor sesiunea a fost incheiata de dna. Teodorescu printr-un joc interactiv – “Intrebare si Raspuns – Ce stim noi despre  Uniunea Europeana”, tarile acesteia, anul aderarii Romaniei, moneda euro, etc.

Castigatorii au fost premiati cu materiale promotionale, realizate de Centrul Europe Direct si „pasapoarte” de mini cetateni europeni.

Tuturor participantilor Echipa Centrului le-a oferit materiale informative tematice, in limbi diferite, in functie de limba pe care o studiaza la scoala –engleza/franceza/germana, precum si “flayer-ul 112” cu informatii utile si pasii de urmat in cazul unei urgente.

Deosebit de apreciata, intalnirea s-a incheiat cu dorinta comuna a tuturor participantuilor de a se repeta si pentru alte clase de elevi si de a se atinge si alte subiecte europene. 

IMG 8471

IMG 8487

 

IMG 8514

IMG 8548

IMG 8574

Copyright © 2013. Europe Direct Ploiesti  Rights Reserved.