^Back To Top

Calendar

« Iunie 2018 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Newsletter

Linkuri utile si Parteneri

comisia-europeana-logo

Camera de comert

prefectura-ph

stema

Consiliul judetean

UPG

AJOFM

Vineri, 27 Noiembrie 2015 00:00

Alimentatia sanatoasa si importanta sportului

Joi, 26 noiembrie 2015, Centrul Europe Direct Ploiesti a organizat un seminar pe tema alimentatiei sanatoase si importanta sportului in viata noastra, care s-a desfasurat la sala de sport a Universitatii Petrol –Gaze Ploiesti , cu sprijinul D-nei Mirela Dulgheru, Lector universitar doctor la Catedra de Educatie Fizica si Sport al Universitatii Petrol – Gaze Ploiesti. Participantii au fost studenti ai UPG Ploiesti, cadre didactice de la Universitate, si alte persoane invitate de Centrul ED Ploiesti.

Au participat Dl. Cristian Rosca, teraput nutritionist, specialist in schimbarea stilului de viata, vegetarianism, vitamine si suplimente alimentare si Dl. Costin Ilinca ,Profesor Dr. Ing. la Facultatea de Inginerie Mecanica, pasionat de sport si stil de viata sanatos si castigator al competiei Cover Model 2015 al revistei Men’s Health si din partea Centrului Europe Direct Dna. Luana Teodrescu , Coordonator centru si Dl. Octavian Zainescu-consilier comunicare.

Dna Luana Teodorescu , Coordonator al Centrului ED Ploiesti a prezentat studentilor Centrul ED Ploiesti si principalele sale activitati.

Dl Cristian Rosca, nutritionist a prezentat pentru inceput o statistica privind principalele probleme de sanatate ale populatiei si cauzele care duc la aparitia diverselor boli . Anual apar 78 000 de noi cazuri de cancer de ( plamani, colon, prostate, stomac, laringe ) inregistrandu-se circa 50.000 de decese . La fiecare 30 de minute se inregistreaza un infarct si 2 milioane de persoane au diabet .

In continuare a fost prezentat necesarul zilnic de calorii in functie de sex si de gradul de miscare fizica ( minim 1800 calorii , respective 2500 calorii pentru barbati si 2000 calorii pentru femei ). De asemenea provenienta si calitatea caloriilor este mai importanta decat cantitatea . Alimentele super procesate, dulciurile, junk-food,au un numar mare de calorii , dar care nu aduc un aport energetic prea mare , pentru ca sunt slabe in nutrienti ( calorii goale ).
Consumul exagerat de cafea afecteaza asimilarea de acizi folici si vitaminele B in tractul intestinal. In cazul unei diete bogate in oua, peste, organe, alune braziliene, porumb este acumulata mai multa homocisteina.

Homocisteina este un aminoacid din sange despre care putini medici stiau pana foarte recent este considerat un factor major in distrugerea creierului, dar si vinovat de aparitia bolilor cardiovasculare. acumulat in sange intr-o cantitate prea mare, contribuie la obturarea si distrugerea vaselor sanguine, inclusiv a acelora ce alimenteaza creierul; poate chiar deteriora acuitatea mintala si dispozitia printr-un efect toxic direct asupra celulelor cerebrale.

Orice manifestare in corpul fiecaruia dintre noi, este printre altele si o oglinda, o manifestare a credintelor noastre, in cazul de fata a credintelor despre mancare si stil de viata. Societatea din zilele noastre a devenit deconectata de natura si de obiceiuri sanatoase in alimentatie.
Putem schimba modul in care se simte si functioneaza organsimul nostru daca ne uitam cu atentie la sistemul nostru de credinte.

Ce inseamna sa mananci sanatos ? Corpul nostru a fost construit sa consume alimente care apar spontan in natura, organice, nestropite, neprocesate, care nu au trecut printr-un proces industrial, care au fost crescute cat mai aproape de modul natural de crestere.
Daca mananci un aliment industralizat, procesat, care vine in o cutie sau in o conserva, care sta pe raftul unui magazin saptamani de-a randul devenind impropriu pentru consum, acestea sunt mancarurile de la care trebuie sa inceapa schimbarea.

Din punct de vedere psihologic exista o panica in jurul alimentelor, Structura personalitatii, egoul nostru, are sentimente foarte puternice legate de alimente. Alimentatia este una din zonele cele mai indoctrinate si cu credinte implantate adanc in mentalul colectiv.

Pe masura ce am crerscut, ca si copii, am primit mancaruri care au capatat atasamente emotionale foarte adanci si intense. Parintii pot fi foarte manipulativi cu mancarea si emotiile cel mai probabil toti am experimentat asta in copilarie si astfel avem atasamente emotionale puternice fata de difgerite tipuri de alimente.

Corpul nostru este o oglinda a mintii si de aceea, in foarte multe situatii, medicatiile chimice nu ne servesc foarte mult, cu exceptia situatiilor cand pronosticul nu este foarte bun fara o interventie chimica, cand situatia a devenit sufcient de severa incat sa ne afecteze semnificativ sau sa ne puna viata in pericol.

Cel mai bine este sa simplificam dieta. Dar sa nu facem totul in o maniera foarte brusca. Intotdeauna, alimentul este cel mai mare viciu, va fi destul de evident pentru fiecare. Ca este painea, ca este zaharul, ca sunt lactatele, ca este gratarul, toate lucruri dificil de digerat.

Suntem construiti sa mancam legume si fructe, nuci si seminte, cereale, in forma lor naturala, gatite cat de putin posibil pentru a fi digerate usor. Pentru o schimbare trebuie sa avem rabdare, este o calatorie, o experienta de viata.
Toata prezentarea nutritionistului invitat a fost de fapt un dialog in care studentii au primit raspunsuri la intrebarile si problemele ridicate.

Dl. Dr. ing. Costin Ilinca, profesor la Facultatea de Inginerie Mecania , castigator al competiei Cover Model 2015 al revistei Men’s Health a vorbit despre avantajele unui stil de viata sanatos, echilibrat si practicarea zilnica a sportului . El s-a ambiţionat să fie model pentru studenţii săi şi să le demonstreze că vârsta nu constituie un impediment pentru a fi în formă.
Cadru didactic universitar, autor a şase cărţi şi a peste 80 de articole în domeniul ştiinţelor inginereşti, doctor în inginerie, practicant al exerciţiilor fizice de peste 15 ani, Costin îşi îndrumă studenţii şi colegii din universitate către un mod de viaţă sănătos „Trebuie să ai continuitate, încredere şi să nu faci din sport un scop, ci un mod de viaţă.
Intalnirea s-a incheiat cu dorinta comuna a tuturor participantuilor de a continua dialogul inceput si a se atinge si alte subiecte din domeniu de interes pentru studenti.

12301634 906206616099841 2042823759833260321 n

12376165 906206726099830 5104081856185015441 n

12391014 906206619433174 1117943383165373158 n

Copyright © 2013. Europe Direct Ploiesti  Rights Reserved.