^Back To Top

Calendar

« Iunie 2018 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Newsletter

Linkuri utile si Parteneri

comisia-europeana-logo

Camera de comert

prefectura-ph

stema

Consiliul judetean

UPG

AJOFM

Miercuri, 18 Februarie 2015 10:38

Intalnirea unitatilor de cultura din judetul Prahova

Miercuri, 11 februarie, Centrul Europe Direct Ploiesti a participat la intalnirea de lucru a unitatilor de Cultura din localitatile judetului Prahova.

Intalnirea s-a desfasurat la sala Marea Unire din cadrul Palatului de Cultura Ploiesti, cu incepere de la ora10:00.
La eveniment au participat peste 100 de persoane, reprezentati ai caselor de cultura, bibilotecilor sau caminelor culturale din judet.
Discutiile au debutat cu alocutiunea de bun venit a D-lui Prof. Constantin Stere – directorul Directiei judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Prahova care a vorbit despre importanta misunii pe care fiecare dintre cei prezenti, si nu numai o are in prezervarea si conservarea traditiilor si a obiceiurilor populare ca expresie a identitatii etno-lingvistice culturale si religioase;
Avand in vedere specificul activitatii Directiei Judetene Prahova pentru Cultura si Patrimoniul National, acela de a sprijini masurile de protectie a patrimoniului cultural national si de suport al activitatii eficiente a institutiilor de cultura, Domnul Director a sugerat pe langa continuarea activitatilor specifice fiecarei unitati si o implicare mai activa in teritoriu.
Deoarece o identitate locala viabila nu se poate construi decat participativ, prin implicare civica, acesta i-a incurajat sa constituie grupuri de initiativa locala, parteneriate intre autoritatile locale, sectoarele private si civile prin care sa pregateasca si sa implementeze strategii de dezvoltare locala cu scopul de a asigura dezvoltarea durabilă a teritoriului pe care îl reprezinta.
Profilul cultural se poate modifica prin interventii sociale participative, vizand responsabilizarea civica a diferitelor segmente ale comunitatii (cu prioritate tineri, copii, dar nu numai) si catalizarea dezvoltarii locale.
Conditionarea pe care un profil cultural al comunitatii o exercita asupra ritmului lent sau rapid al dezvoltarii locale, nu trebuie neglijata. Alaturi de infrastructura urbana, de exemplu, factorul de mentalitate este deseori mentionat ca si cauza pentru intarzierile existente in societatea romaneasca.
Din partea Centrului Europe Direct au fost prezenti la eveniment Dna Luana Teodorescu - Director Directia Programe si Afaceri Europene a CCI PH/Coordonator Centru Europe Direct Ploiesti., Dra Diana Crainiceanu si Dl Octavian Zainescu - info ofiteri Centrul Europe Direct Ploiesti.
Doamna Luana Teodorescu a prezentat participantilor Reteaua de Informare Europe Direct din Romania si misiunea Centrului de Informare Europe Direct Ploiesti, in timp ce pe ecran a rulat o sinteza fotografica a activitatilor realizate in primii 2 ani de catre echipa Centrului.
Cu aceasta ocazie participantilor li s-a oferit gratuit brosura de informare „Responsabilitatea sociala a intreprinderii – element de dezvoltare durabila” editata de Centrul Europe Direct Ploiesti, ultimul numar din publicatia Comisiei „Buletin de Europa” dar si alte materiale de informare pe diverse domenii, care sa fie diseminate in teritoriu. pentru o mai buna cunoastere a Uniunii Europene, a drepturilor si obligatiilor pe care noi toti in calitate de cetateni europeni le avem.
In continuare doamna Luana Teodorescu povestit din “culisele” ultimului eveniment al Centrului, si anume vizita regional a D-nei Angela Filote – sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania primita saptamana trecuta la sediul CCI PH si mesajul transmis de aceasta celor prezenti si potentialilor beneficiari de fonduri.
De asemenea a vorbit despre perioada de programare 2014-2020 si versiunea ianuarie 2015 a Programului Operational Regional 2014-2020, in cadrul caruia sunt eligibile pentru finantare, unitatile de cultura.
A fost trecuta in revista experienta de peste 15 ani a CCI Prahova in derularea de proiecte cu finantare de la UE( 6 proiecte PHARE-de preaderare, 4 proiecte ERASMUS si LEONARDO DA VINC I- invatare pe parcursul vietii, 15 proiecte POSDRU - fonduri structurale pentru dezvoltarea resurselor umane si un ultim proiect, aflat in contractare, in cadrul Programului COSME-competitivitate pentru IMM-uri care se va desfasura in perioada 2015-2020) si a fost exprimata intreaga disponibilitatea pentru creearea de parteneriate, pentru activitati comune sau accesare de fonduri.
In incheiere am prezentat participantilor disponibilitatea noastra de colaborare si le-am lansat invitatia de a a veni la Centru pentru a lua si alte materiale decat cele date la aceasta intalnire si de a prelua de la cetateni intrebari privind UE si a le transmite la Centru Europe Direct Ploiesti.
Discutiile au continuat cu interventia D-lui director Constantin Stere care a facut cunoscuta ideea infiintarii unei scoli de dans popular.
Aceasta necesitate a rezultat din faptul ca asistam astazi neputinciosi, in satele noastre, la disparitia folclorului autentic romanesc, inlocuit tot mai mult, pe toate caile posibile, de manifestari si obiceiuri straine spiritualitatii acestui popor.
Asadar s-a discutat despre posibilitatea infiintarii unei scoli de dans popular care sa aduca laolalta coregrafi profesionisti dar si tineri care doresc sa-si cunoasca cu adevarat „radacinile”, sa se apropie tot mai mult de ceea ce au trait, atat de frumos si armonios, parinţii si bunicii lor.

IMG 2259

IMG 2261

 

IMG 2268

IMG 2275

IMG 2289

Copyright © 2013. Europe Direct Ploiesti  Rights Reserved.