^Back To Top

Calendar

« Mai 2018 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Newsletter

Linkuri utile si Parteneri

comisia-europeana-logo

Camera de comert

prefectura-ph

stema

Consiliul judetean

UPG

AJOFM

Marți, 28 Octombrie 2014 08:10

Centrele Europe Direct din întreaga Uniune Europeană se pregătesc pentru 2015. Anul European al Dezvoltării

Reţeaua Centrelor Europe Direct din Europa se întruneşte anual în vederea trasării direcţiilor de urmat pentru următoarea perioadă de activitate. Aceste întâlniri la nivel european au în vedere necesitatea diseminării informaţiei necesare alcătuirii planurilor de acţiune ale Centrelor Europe Direct în concordanţă cu priorităţile cuprinse în agenda Comisiei.

În perioada 13-15 octombrie, Reuniunea Anuală Generală pentru 2014 a avut loc la Bonn, în Germania, şi a reunit peste 500 de participanţi, oficiali din cadrul instituţiilor şi organismelor Uniunii Europene alături de oficialităţi locale, precum şi coordonatorii la nivel naţional ai Reţelei Centrelor Europe Direct, din cele 28 de state membre.

 În urma unei retrospective asupra principalelor etape din istoria Uniunii Europene,  subiectele discursurilor rostite în plen au fost provocările pe care noua Comisie le va întâmpina în exerciţiul sau. Cele zece domenii de politică prioritare expuse de către Preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, au fost sintetizate în trei teme principale de către Dl. Ludolf Van HASSELT, directorul executiv al DG Comunicare care răspunde de activitatea Reprezentantelor CE din cadrul ţărilor UE, şi anume: Competitivitate şi ocuparea forţei de muncă, Europa în slujba cetăţeanului şi UE ca actor global.

Totodată, domnia sa  a făcut o prezentare a interacţiunii Reprezentanta Comisiei - Centru ED, insistând asupra faptului că amândouă fac parte din ”aceeaşi orchestră”, că formează o voce comună spre cetăţeni şi dinspre aceştia spre Comisie.

De un deosebit interes s-a bucurat intervenţia domnului Ingo ESPENCHIED, politolog cunoscut , care a realizat şi prezentat un documentar foarte interesant:  “Lecţii din trecut: părinţii fondatori ai Europei şi viitorul integrării europene”.  Doku-Live este numele dat de Ingo Espenschied acestui  format inovator de prezentare. Aceasta este o combinație între o narațiune live și diverse instrumente mass-media aplicate pe mari ecrane mobile pe care se succed fotografii istorice, animații grafice, desene animate, interviuri cu martori și rapoarte de știri ale zilei.

Materialul multimedia a avut ca scop să aducă mai aproape de europeni istoria Uniunii Europene, motivaţia care a dus la constituirea acesteia şi necesitatea ca noi, cei din prezent să ducem mai departe această uniune şi să restaurăm încrederea  în Europa a cetăţenilor europeni.

 Foarte importante pentru participanţi au fost sesiunile de workshop  desfăşurate sub denumirea generică “World Cafe session-experientele şi observaţiile de la nivel local necesare pentru a fundamenta deciziile luate la nivel de UE”.  În aceste sesiuni fiecare centru şi-a prezentat activitatea şi feed-back-ul obţinut de la cetăţeni. Acesta a fost un util schimb de experienţe între centre, dar şi cu experţii de la diverse instituţii ale UE,  în special de la departamentele de informare şi comunicare.

S-a discutat, de asemenea, strategia de comunicare şi obiectivele anului 2015, Anul European al Dezvoltării (EYD 2015), primul an concentrat pe partea de politică externă a UE şi pe rolul acesteia în context mondial şi s-a accentuat importanța creării de legături în vederea unor viitoare colaborări între Centrele Europe Direct localizate în ţări diferite. Mesajul cheie este că Uniunea Europeană este un actor global care abordează schimbările momentului, care joacă un rol important în această lume care este din ce în ce mai interdependenta.  Iar sloganul “Gândeşte global şi reacţionează local” defineşte cel mai bine modul în care se doreşte implementarea acestei strategii. Programul EYD2015 va cuprinde teme specifice pentru fiecare lună a anului viitor, teme care vor fi preluate în Planul de acţiune al Centrelor Europe Direct.

Ţinând cont că preşedintele Jean –Claude Juncker a luat sub directa sa conducere Direcţia Generală Comunicare, departamentul Comisiei Europene care monitorizează şi coordonează reţeaua Centrelor Europe Direct, acestea vor avea sarcini mai concrete şi vor trebui să organizeze şi să participe la mai multe acţiuni în perioada următoare, pentru a-şi execita rolul pe care îl au în  interconectarea politicului cu mass-media şi cu cetăţenii.

Concluzia generală a acestui AGM a fost una optimistă, pro europeană, regăsita  în cuvintele doamnei Vivianne Hoffmann, Director  Executiv al Direcţiei Comunicare, în cadrul Comisiei Europene. Aceasta a declarat că a  recepţionat mesajul de a simplifica procedurile şi limbajul de operare folosit de către instituţiile UE în relaţia cu cetăţeanul şi a subliniat intenţia Comisiei de a răspunde nevoilor reale şi specifice fiecărui stat membru.

Copyright © 2013. Europe Direct Ploiesti  Rights Reserved.